NieuwWielrennen

De wielercarrière van Maarten Ducrot

Wielercommentator Maarten Ducrot kon vroeger absoluut een stukje hardfietsen. 

De psychologiestudent Ducrot werd pas laat prof. Op zijn zesentwintigste debuteerde hij in 1985 bij Kwantum, de ploeg van Jan Raas. Tim Krabbé roemde in die tijd Ducrot om zijn hardrijderskwaliteiten, nadat hij in 1979 in een wedstrijd tegen hem gereden had. Over zijn koersinzicht was Krabbé minder te spreken. De ‘magere jongen met wijd uitstaand kroeshaar, allesbehalve een rennerstype, eerder een vredesdemonstrant’ (aldus Krabbé) smeet in zijn beginjaren als renner met zijn krachten.

Als prof vloog Ducrot er ook in tijdens zijn Tourdebuut in 1985. In de eerste vlakke etappe reed hij kilometers lang solo op kop. Zijn vlucht hield geen stand tot aan de streep, maar de bolletjestrui was voor een paar dagen zijn beloning. 1. Ducrot 2. Hinault 3. Herrera, zeggen de boeken. Dat staat toch maar mooi op je CV. Ducrot won in die Tour ook de lastige negende etappe naar Épinal, en aan het eind van de ronde de prijs voor de strijdlust.

Later werd zijn aanvalslust in de Tour getemperd. Raas had namelijk topsprinter Jean-Paul van Poppel aangetrokken. De in een afschuwelijke variant van de kleur groen gestoken mannen van SuperConfex hadden vooral als doel het peloton bij mekaar te houden. In de Tour van 1987 deed Ducrot een ‘Flechaatje’, in de nieuwste betekenis van het woord. Twee dagen voor Parijs moest hij uitgeput opgeven.

Ducrot kon ook een beetje klimmen. In wielertijdschrift De Muur deed hij verslag van zijn etappeoverwinning in de Coors Classic van 1986, toen een belangrijke rittenkoers in de Verenigde Staten. Die rit ging over de Fremont Pass in de Rocky Mountains, 3.450 meter hoog. De renner zelf in De Muur over zijn fraaiste zege: “Het werk was af. De koersen die ik in de vijf jaar als professional na 1986 nog heb gereden, markeerden mijn weg naar de uitgang van de wielerwereld.”

In 1989 stapte Ducrot van Raas over naar de Belgische ploeg Domex, een fabrikant van toiletpapier. Hij werd er negenendertigste in de Tour. De laatste twee jaren van zijn profcarrière sleet Ducrot zonder veel succes bij TVM.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -