NieuwWielrennen

Een korte introductie in de sportgeschiedenis van Vaticaanstad

Vaticaanstad is lid geworden van de UCI, de internationale wielerbond. Eindelijk, want al in 1905 werden daar de eerste wielerwedstrijden georganiseerd.

Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek, uit de collectie van het Rijksmuseum via Europeana

De sportgeschiedenis van Vaticaanstad begint op 6 oktober 1905 met de opening van een toernooi, dat dagenlang duurde. Ruim 500 deelnemers van veertig verschillende clubs kwamen in actie op verschillende onderdelen, ook bij het wielrennen. Paus Pius X sprak ze persoonlijk toe. “Ik bewonder en zegen van gansher harte uwe uitspanningen en uwe spelen, de gymnastiekuitvoeringen, het cyclisme, het alpinisme, de roei- en wandelsport en de schermoefeningen, waarin gij u onderscheidt.”

In de jaren daarna werden er meer grote sportevenementen in Vaticaanstad georganiseerd. In 1908 waren er meer dan 2000 deelnemers op de Katholieke Atletische Spelen op het Belvederehof, net zoveel als bij de Olympische Spelen in Londen in datzelfde jaar! Speciaal hiervoor was een tijdelijk stadion gebouwd met een atletiekbaan, gymnastiektoestellen en een tribune. Het hoogtepunt was een voetbalwedstrijd tussen Ierland en Italië, als vanzelfsprekend met alleen katholieke spelers.

Na het lidmaatschap van de UCI heeft het Vaticaanstad trouwens ook nog de ambitie om mee te lopen met een olympische openingsceremonie. Ook dat is minder gek dan het klinkt, want in 1905 bracht Pierre de Coubertin als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité een bezoek aan de paus.

In 1960 sprak paus Johannes XXIII de sporters toe die meededen aan de Olympische Spelen in Rome: “Moge ieder diep overtuigd zijn van de hoge waardigheid olympisch atleet te zijn.” En dat vindt het IOC in 2021 nog steeds leuk om te horen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.