Wielrennen

Een Tour de France in oorlogstijd

In 1942 was er een heel merkwaardige wielerronde met één Nederlandse profrenner.

In de officiële statistieken is er niets over de Tour de France van 1942 te vinden, maar toch werd er dat jaar een aftreksel hiervan gehouden. Eén Nederlander reisde hiervoor zelfs naar Parijs: de Limburgse profrenner Jan Lambrichs. Al snel was hij weer thuis, zwaar gedesillusioneerd.

Dit merkwaardige verhaal is een vergeten hoofdstuk uit de sportgeschiedenis. Het wordt daarom op 4 mei besproken tijdens de traditionele Sportherdenking in het Olympisch Stadion – de plek waar de Nederlandse sport stil staat bij de Dodenherdenking. Meer informatie over die bijeenkomst staat hier.

Wij de Elfstedentocht en de Fransen de Tour

De eerste berichten over deze Tour waren in maart 1942 toen de Franse wielerbond uitzocht of er een ronde kon komen door het onbezette gedeelte van het land. ‘De beteekenis van dezen wedstrijd voor den Franschman is alleen te vergelijken met de waarde van den Elfstedentocht voor den Fries,’ vatte De Tijd mooi samen op 14 maart 1942. En die schaatstocht was net geweest, net als in 1940 én 1941, dus waarom zou er dan geen wielerronde door Frankrijk kunnen komen in oorlogstijd? Na enkele maanden voorbereidingen (en heel veel onduidelijkheid) was het inderdaad geregeld, maar dan slechts over zes etappes.

Vanwege die onduidelijkheid over het doorgaan van de ronde was er slechts één Nederlander die meedeed. Jan Lambrichs reisde naar Parijs om de start mee te maken, maar drukte zich daarna zo snel mogelijk. Diep ontgoocheld keerde de renner huiswaarts na een compleet mislukt evenement.

“Ik kan weinig goeds van deze Tour vertellen”, zei hij in de Telegraaf. “Ik was In conditie en had dien eersten dag goed gereden ook, maar al voor den start stond het voor mij vast, dat ik zoo gauw mogelijk naar huls zou gaan, want toen was het allen renners al heel duidelijk, dat er van dezen Tour de France niets terecht zou komen, omdat er van de organisatie niets deugde.”

De organisatie was inderdaad een drama, want er was geen eten, geen hotel – helemaal niets. “Onder de renners heerschte al heel weinig animo, om van enthousiasme maar niet te spreken. ledereen foeterde op de organisatie en er waren er bij die weigerden om te starten, o.a. de Belg Vissers. Eigenlijkk had ik dat ook het liefst gedaan, maar dan had ik niet eens mijn reiskosten teruggehad.” Na de eerste etappe meldde hij zich echter meteen af.

De Belg Francois Neuville werd de uiteindelijke winnaar van deze surrogaatronde.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.