NieuwWielrennen

Fietsenverkoper Willem Kölling snapte 125 jaar geleden al wat sportmartketing is

De opkomst van de wielersport ging samen met de opkomst van fietsfabrieken. In wedstrijden zijn er tenslotte goede mogelijkheden om reclame te maken voor het nieuwste product. Precies 125 jaar geleden werd daarom een wielervereniging in Dieren opgericht, het dorp van de Gazelle-fabriek. 

Foto via Flickr

Willem Kölling uit Dieren is geestelijk vader van de Gazelle-fabriek. In 1892 gaf hij zijn baan als postbode op om rijwielen te gaan bouwen. Het nieuwe voertuig kwam in die tijd snel op – ook in Nederland. Wat ook kan meespelen, is dat net in dat jaar een internationale sporttentoonstelling in Scheveningen werd gehouden, waar Kölling wellicht inspiratie opdeed om iets met rijwielen op te gaan doen.

Al heel snel ontstond in het Gelderse dorp een vervlechting van de fietsenfabriek met een wielervereniging met eigen wedstrijden. Heel slim, want zo zorgde Kölling ervoor dat zijn product zoveel mogelijk in beeld was. Ook de fietslessen die Kölling gaf aan belangstellenden zorgden voor een afzetmarkt.

Haal Op

Op 22 april 1894 begon Kölling met wielrijdersvereniging Haal Op, waarbij hij zelf plaatsnam in het bestuur. ‘Deze Vereniging stelt zich ten doel het gezellige toeren, maar zal den wielersport ook aanmoedigen door ’t uitschrijven van wedstrijden.’

Nog in dezelfde week had de nieuwe club een gezamenlijke lunch met wielerclub A.W.V. de Arend uit Arnhem, die toevallig Dieren passeerde. ‘Over en weer volgden nog menige toast, en eindelijk werden wij door Haal Op uitgeleide gedaan tot aan De Steeg,’ zo schreef A.J. Zijlstra van A.W.V. De Arend in De Kampioen.

Zondag 19 augustus 1894 organiseerde de jonge club de eerste officiële wielerwedstrijd, over de weg van Brummen naar Velp en weer terug. Inschrijfadres: Willem Kölling in Dieren. De prijs voor de tweede plaats werd ter beschikking gesteld door Willem Kölling uit Dieren. De Kampioen schreef er uitgebreid over, waaruit blijkt dat het een bijzonder leuke dag was met veel wedstrijden, een toertocht en vooral heel veel eten en drinken.

Een jaar later, op 23 juli, slaagde Kölling er zelfs in om een nationale wielerwedstrijd te organiseren met deelnemers uit het hele land. Op 28 augustus 1935 stierf Kölling – enkele dagen na zijn 66e verjaardag. In de Gazelle-fabriek werd in 1937 een beeld onthuld ter nagedachtenis van zijn geestelijk vader – die slimme sportmarketeer uit de tijd dat er nog geen sportmarketing bestond.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.