Wielrennen

Gelieve niet te snel te fietsen op het WK Wielrennen 1925

In 1925 werd het WK Wielrennen voor de eerste keer in Nederland gehouden. Deze wegwedstrijd was curieus, omdat die in Nederland eigenlijk niet was toegestaan.

Dat het WK Wielrennen van 1925 in Nederland werd gehouden, was een wonder, want volgens de motor- en rijwielwet van 1905 mocht dit helemaal niet. In deze verordening was een algemeen verbod opgenomen om op een openbare weg een snelheidswedstrijd te houden – ‘tenzij er verlof is gegeven’. Dat gold ook voor wielrennen, waarvoor heel af en toe toestemming werd gegeven door de Nederlandse autoriteiten.

Een van die zeldzame momenten was het WK van 1925, dat in Apeldoorn werd gereden. Prins Hendrik had de eer om de renners weg te mogen schieten.

Opvallend aan bovenstaande filmbeelden is dat de cameraman meer interesse had in de volgauto’s dan in de rijders zelf. Liefhebbers van oude auto’s kunnen daarom hun hart ophalen.

Verder valt het op dat er weinig tot geen publiek langs de route stond, omdat het grootste deel op afgesloten gebied werd gereden om het openbare leven te ontlasten. Belgische, Italiaanse en Franse renners snapten hier niets van, omdat die gewend waren altijd te worden omringd door hordes supporters. In Apeldoorn kregen die geen kans, want dat was allemaal maar sportverdwazing.

En waar het Apeldoornse gezag helemaal geen behoefte aan had, was aan korte sportbroeken. Die waren in strijd met de zedelijkheid, die in de ultraconservatieve dorpen in de omgeving tot problemen zouden kunnen leiden. Ook dit verbaasde de buitenlandse renners zeer, die werden gedwongen andere broekjes aan te trekken.

Uit de Revue der Sporten

Let verder op de politieagenten, die het vooral druk hadden met het afremmen van de wielrenners. De deelnemers aan dit WK moesten onder meer afstappen om een lunch te nuttigen – in dit geval bij restaurant De Woeste Hoeve (dat overigens nog steeds bestaat).

De renners kregen onderweg zelfs een stempel op hun rug, alsof ze de Elfstedentocht reden. Al die maatregelen waren nodig om in 1925 dit WK te mogen rijden over Nederlands grondgebied. Het moest vooral niet op aan race lijken – zelfs al was dit een WK.

Bij Hoenderloo

Ontsnappingen waren daarom niet zo zinvol, want als de renner een gat had geslagen, dook er opeens een agent op om een stempel op de rug te drukken. Toch was er een winnaar: Rik Hoevenaars uit Antwerpen, die door prins Hendrik werd opgewacht bij de finish.

Ondanks deze vreemde zaken was de Nederlandse pers tevreden. De Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef bijvoorbeeld: ‘Nog nimmer zijn er wereldkampioenschappen gehouden die – over het algemeen – vergeleken kunnen worden met die van 1925.’

En dat is zeker waar, want voor zover bekend is er nooit meer een WK dwars door een restaurant gereden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.