NieuwWielrennen

Het duel in de bergen tussen Anquetil en Poulidor

De Franse wielrenners Jacques Anquetil en Raymond Poulidor bestreden elkaar tijdens de Tour de France van 1964 op de Puy de Dome. Het werd een legendarisch gevecht.

De Tour was in 1964 de Pyreneeën al gepasseerd maar Jacques Anquetil en Raymond Poulidor stonden nog steeds op een steenworp afstand van elkaar in het klassement. Anquetil had het lastig gehad in de bergen. Poulidor had winst gemaakt in de Koninginne-etappe over de Peyresourde, Tourmalet en de Aubisque.

Anquetil won vervolgens de tijdrit naar Bayonne. Monsieur Chrono deed zijn naam eer aan en nam na de tijdrit het geel over van de Fransman Groussard. De Tour was echter nog niet beslist, want de voorsprong van Anquetil bedroeg slechts 56 seconden.

Raymond Poulidor voelde dat er nog kansen waren. De twintigste etappe ging op 12 juli van Brive naar Clermont-Ferrand. De etappe eindigde op de 1415 meter hoge Puy de Dome. Daar kon Poupou zijn achterstand goedmaken.

Wat volgde was een sensationeel duel. Zij aan zij klommen Anquetil en Poulidor naar de top van de Puy de Dome. Vijfduizend toeschouwers zagen twee rijders schouder aan schouder naar boven rijden. De rivalen gaven elkaar geen duimbreed toe. Poulidor, de betere klimmer, liet zich zelfs imponeren door Anquetil. Die had zomaar de leiding genomen bij de eerste klimmende meters om zo de indruk te wekken dat hij bijzonder fit was.

Pas na een paar kilometer voelde Poulidor dat Anquetil wankelde. Hij durfde echter pas vlak onder de top de gele truidrager te verlaten. Anquetil gaf één meter toe, toen vijf, toen tien. Poulidor zette echter pas echt aan op 800 meter voor de finish. Anquetil zakte volledig in elkaar en verloor in dat stuk nog 42 seconden. Toch wist hij zijn gele trui te behouden met veertien seconden voorsprong. Anquetil zei later: “Als hij mijn trui had veroverd, was ik naar huis gegaan.”

Na afloop kon Poulidor zijn haren wel uit zijn hoofd trekken. Waarom had hij niet eerder aangevallen? De achterstand was weliswaar slechts veertien seconden. Toch maakte dat Poulidor volstrekt kansloos. In Versailles stond er namelijk nog een tijdrit op het programma, waarin Anquetil ongenaakbaar was.

En dus won Anquetil ook de Tour van 1964.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -