NieuwWielrennen

Het oudste radiofragment over de Tour de France

Het oudste nog bestaande Nederlandse radiofragment over de Tour is van 1939 en was van Joris van den Bergh zelf. Het is nu op Sportgeschiedenis weer te horen.

De Tour de France is niet alleen een strijd van wielrenners, want ook de media zitten er bovenop. De eerste melding in de Nederlandse pers over de wielerronde was op 6 februari 1903 met een aankondiging in het Algemeen Handelsblad voor de eerste Tour ooit. Dat het een wielerronde was, was de krant alleen ontgaan, want die sprak toen nog over ‘een Fransche Automobieltour’. Blijkbaar was er niemand op de redactie die geloofde dat er idioten bestonden die vrijwillig 2428 kilometer door Frankrijk wilden fietsen.

Pas in 1936 groeide de Nederlandse mediabelangstelling, omdat dat jaar voor de eerste keer landgenoten meededen aan de Ronde van Frankrijk. Nadat Theo Middelkamp ook nog een etappe won, raakte ons land helemaal in de ban. Het zorgde ervoor dat de Nederlandse radio op 22 juli 1936 voor de eerste keer aandacht besteedde aan de wielerronde met een praatje met wielerverslaggever Joris van den Bergh. De V.A.R.A. (met puntjes nog) was de omroep die hiervoor verantwoordelijk was. De luisteraar moest er wel de wekker voor zetten, want het was al om 7 uur ’s ochtends.

Aandacht voor de Tour op de Nederlandse radio was toen nog een grote uitzondering, en daarom moesten de Nederlandse wielerliefhebbers luisteren naar zenders uit België, Luxemburg en Frankrijk om te horen wat er die dag was gebeurd. In die landen werd dagelijks uitvoerig bericht, wat in Nederland dus niet gebeurde. Ook in 1937 was er slechts sporadisch aandacht in ons land en dan ook nog zonder verslaggevers langs de route.

De oudste Nederlandse radio-opname over de Tour de France die bewaard is gebleven, is van 29 juli 1939. Opnieuw Joris van den Bergh voor opnieuw de V.A.R.A.-microfoon – maar liefst 22 minuten lang! Luister maar:

Waar hij in 1936 nog vanuit Nederland zijn verhaal vertelde, deed hij dat in 1939 vanuit Toulouse. Met als openingswoorden: ‘De stad waar de verschrikkelijke negende etappe eindigde en waarmede dus de helft van deze Tour de France achter de rug was. Deze etappe zou volgens velen een catastrophe voor de Nederlandse renners worden. De waarheid is echter dat de Nederlandse renners met ere uit de slag zijn gekomen. ‘

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.