NieuwWielrennen

Het Quarantainecollege Sportgeschiedenis: Koers in het Rijksmuseum!

Mijn twee werelden zijn gesloten: de sport en de archieven. Omdat ik ze beide zo goed ken, ga ik filmpjes maken om te laten zien hoe je vanaf je eigen computer archiefstukken over de sport kan vinden. Zo gaan we koersen in het Rijksmuseum! Dit is een gratis college, maar een financiële bijdrage is zeer welkom, onderaan de pagina.

Er is voorlopig geen wielrennen meer. Het Rijksmuseum is dicht. Voor de wielerliefhebbers is er op de site van het Rijksmuseum veel te vinden. Het hoogtepunt is een wielerbordspel uit 1885. In dit Quarantainecollege leg ik uit hoe je dat kan vinden en downloaden.

Deze collegevorm is een idee van Marc van Oostendorp van de Radboud Universiteit, waar ik als sporthistoricus graag aan meedoe. Ik wil zo laten zien hoe je online archiefonderzoek doet, ook als je op zoek bent naar informatie over je favoriete sport of club. De notulen van Ajax van 1943, de bouwtekeningen van het Goffert Stadion, hockeyfilmpjes uit de jaren dertig – ik weet ze zo te vinden. Sport- en geschiedenisliefhebbers kunnen zo van mij leren hoe ze thuis archiefonderzoek kunnen doen. In reactie kunnen jullie mij weer tips geven of vragen stellen.

Ook ga ik met gebruik van Google Maps rondleidingen geven. Je kan namelijk met Google dóór het Olympisch Stadion lopen en dan vertel ik erbij wat we zien. Of ik vertel bij een oorlogsmonument uit de sport op straat wat dat voor een beeld is. Of we maken een wandeling door een wijk met straatnamen van sporters, zoals in Rotterdam, Amsterdam en Groningen.

Ik zet die filmpjes gratis online, maar elke bijdrage is welkom. Ik heb nu ook mijn inkomsten nodig. En ook tips, vragen en samenwerkingsvoorstellen zijn welkom – hier.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.