NieuwWielrennen

Het vergeten werelduurrecord van Jan van Hout uit 1933

De Nederlandse wielrenner Jan van Hout reed op 25 augustus 1933 een werelduurrecord. Dat werd in 2008 herontdekt door sportjournalist Dominique Elshout. Dit artikel lees je gratis, maar met een donatie maak je ons werk mogelijk – onderaan deze pagina.

Jan van Hout in augustus 1933, via Wikipedia. Daarna ingekleurd.

Het tijdschrift Achilles – inmiddels ter ziele – meldde in 2008 dat Jan van Hout in 1933 een werelduurrecord had gereden, dat onterecht nooit officieel is erkend. De wereldbond UCI weigerde dit te corrigeren.

Heel gek, want in het gebouw van diezelfde UCI hangt een plaquette met de namen van alle werelduurrecordhouders. Daarop staat ook de naam van Jan van Hout! De UCI weigerde in 2009 echter elk commentaar.

‘Wij zijn het beu,’ oordeelde Achilles toen, waarna het blad besloot het werelduurrecord van Jan van Hout, gevestigd te Roermond op 25 augustus 1933, dan maar zelf officieel te erkennen. Op 27 februari 2009 werd het getuigschrift overhandigd aan Van Houts zoon: Jan van Hout junior.

Duimstok

Van Hout vestigde zijn record in 1933 op de wielerbaan van Roermond. De onttroonde recordhouder, de Zwitser Oscar Egg, vertrouwde het destijds niet, en kwam de baan persoonlijk opmeten met zijn eigen duimstok. Hij meende dat de baan te kort was en dat het record daarom niet moest worden erkend.

Toen het record kort daarna opnieuw werd verbeterd, is Van Houts prestatie nooit in de boeken gekomen. Jan van Hout belandde in de oorlog in het verzet en is in het Duitse concentratiekamp Neuengamme bezweken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.