NieuwWielrennen

Het vergeten werelduurrecord van Jan van Hout

De Nederlandse wielrenner Jan van Hout reed in 1933 een werelduurrecord. Dat werd in 2008 herontdekt door sportjournalist Dominique Elshout.

Het tijdschrift Achilles – inmiddels ter ziele – meldde in 2008 dat Jan van Hout in 1933 een werelduurrecord had gereden, dat onterecht nooit officieel is erkend. De wereldbond UCI weigerde dit te corrigeren.

Heel gek, want in het gebouw van diezelfde UCI hangt een plaquette met de namen van alle werelduurrecordhouders. Daarop staat ook de naam van Jan van Hout! De UCI weigerde in 2009 echter elk commentaar.

‘Wij zijn het beu,’ oordeelde Achilles toen, waarna het blad besloot het werelduurrecord van Jan van Hout, gevestigd te Roermond op 25 augustus 1933, dan maar zelf officieel te erkennen. Op 27 februari 2009 werd het getuigschrift overhandigd aan Van Houts zoon: Jan van Hout junior.

Duimstok

Van Hout vestigde zijn record in 1933 op de wielerbaan van Roermond. De onttroonde recordhouder, de Zwitser Oscar Egg, vertrouwde het destijds niet, en kwam de baan persoonlijk opmeten met zijn eigen duimstok. Hij meende dat de baan te kort was en dat het record daarom niet moest worden erkend.

Toen het record kort daarna opnieuw werd verbeterd, is Van Houts prestatie nooit in de boeken gekomen. Jan van Hout belandde in de oorlog in het verzet en is in het Duitse concentratiekamp Neuengamme bezweken.

Oscar Egg meet de baan op. Foto via De Limburger Koerier

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.