Andere Tijden SportNieuwWielrennen

In 1954 begon de Tour de France voor de eerste keer buiten Frankrijk

De start van de Tour de France van 1954 was in Amsterdam in het Olympisch Stadion. Het was de eerste keer dat deze wielerronde buiten Frankrijk begon. Andere Tijden Sport maakte er een uitzending over.

In de eerste vijftig jaar van zijn bestaan is de Tour de France altijd gestart in Frankrijk zelf. De eerste keer dat dit in daarbuiten gebeurde, was in 1954. Het Olympisch Stadion in Amsterdam was hiervoor toen de aangewezen plek. Het was een reactie op de groeiende concurrentie van andere wielerkoersen. Ook ging het gerucht dat er een Ronde van Europa op komst was.

Andere Tijden Sport maakte in 2015 een uitzending, waarin in die Tour-start ter sprake kwam. Hierin bleek dat Willem Pluygers als uitgever van Het Algemeen Dagblad hoopte om de Tour-start op de Coolsingel te laten plaatsvinden, maar na een afwijzing van de burgemeester ging hij met dit idee naar Amsterdam. Dat voelde er wél voor, waarna er na veel onderhandelen een akkoord werd bereikt met de Franse organisatie.

Overigens waren Rotterdam en Amsterdam niet de eerste steden in Nederland, die belangstelling toonden voor het binnenhalen van de Tour de France. Al in 1952 was Geleen de eerste die deze ambitie hardop uitsprak, enkele maanden nadat Jan Nolten als eerste Limburger ooit een Tour-etappe had gewonnen. Nolten kwam uit Geleen, om precies te zijn uit Elsloo. Het ging dan niet om een Tour-start, maar om een etappe.

Op 13 oktober 1952 maakte Het Limburgsch Dagblad bekend dat Geleen interesse had. ‘Momenteel worden er ernstige stappen in deze richting ondernomen.’ Op 4 december 1952 wist Het Vrije Volk dat Maastricht zich had gemeld. ‘Men heeft ons in het Maastrichtse stadhuis bevestigd, dat de gemeente inderdaad bereid is f 12.000,- in het garantiefonds te storten.’ Tour-directeur Jacques Goddet zou zelfs al een kijkje hebben genomen, aldus het dagblad. ‘Dit zou er op wijzen, dat Goddet in principe wel iets voor Maastricht voelt.’

De Tour de France op de wielerbaan van het Olympisch Stadion

Zowel Geleen als Maastricht werd echter afgewezen en daarom werd Amsterdam in 1954 de eerste Nederlandse plaats met de Tour de France op zijn grondgebied. Een dag voor het begin kwamen Wout Wagtmans en Louison Bobet, de winnaar van 1953, het Olympisch Stadion verkennen. De renners Jan Nolten en Gerrit Voorting werden onder het oog van dr. Tetzner en de aanwezige camera’s medisch gecontroleerd.

De volgende dag stonden de Zwitserse renners Kübler en Hugo Koblet klaar voor de ceremoniële start, alsmede de Nederlandse ploeg met Hein van Breenen, Nico van Est, Henk Faanhof, Jules Maenen, Thijs Roks, Wagtmans, Volten, Voorting en Van Est. Burgemeester D’Ailly van Amsterdam knipte te midden van de Belgische renners een lint door, waarmee iedereen kon vertrekken vanuit het stadion.

Tijdens de rit van het stadion naar de Sloterweg, de plaats van de officiële start, werden de renners door vele Amsterdammers toegejuicht. In Brasschaat ging Wagtmans als eerste over de finish, waarna hij werd omhelsd door Pellenaars en de gele trui won. Groot feest dus met een Nederlandse winnaar in een Nederlandse etappe.

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.