NieuwWielrennen

In 1966 was de Amstel Gold Race bijna afgelast vanwege angst voor rellen

De Amstel Gold Race van 2020 is definitief afgelast vanwege corona. Het is voor de eerste keer dat er een jaargang wordt overgeslagen, alhoewel het met de eerste editie van 1966 maar weinig had gescheeld.

Er waren in de roerige jaren zestig maar liefst vier ministers nodig om de eerste Amstel Gold Race te laten plaatsvinden. Grondlegger Herman Krott had aanvankelijk de bedoeling om die op 30 april 1966 te laten plaatsvinden, want op Koninginnedag is iedereen toch vrij. En dat betekende weer voldoende publieke belangstelling.

Goed plan, maar op 10 maart 1966 leek het allemaal mis te gaan tijdens het huwelijk van prinses Beatrix met Claus von Amsberg. Het naoorlogse Nederland stond op zijn kop en er braken zelfs rellen uit in de hoofdstad. De regering raakte in paniek en verbood daarom grote evenementen – óók de Amstel Gold Race.

81 vergunningen 

Achter de schermen brak een bureaucratische oorlog uit, die de organisatoren tot wanhoop dreef. Er was een langdurig geschuif met de route en een enorm gedraal met vergunningen. Uiteindelijk werd er gereden van Breda naar Meerssen in Zuid-Limburg, waar aanvankelijk het idee bestond om een route aan te leggen tussen Amsterdam en Meerssen. Keer op keer werd er een nieuwe route geëist en als die dan was gevonden, dook er altijd weer een nieuwe instantie op met een veto.

En ook bij de uiteindelijke variant vanuit Breda ging het bijna mis. Er waren 81 vergunningen nodig, waarvan er 79 zonder probleem werden afgegeven. Alleen het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Justitie weigerden tot negentig uur voor de wedstrijd. Op 26 april was er zelfs al een persconferentie belegd om bekend te maken dat de koers definitief werd afgelast, maar op het laatste moment kwam minister Suurhoff van Verkeer en Waterstaat tot inkeer. Hij belde de organisatie om toch een vergunning af te geven. Ook zijn collega’s Samkalden van Justitie, Vrolijk van Cultuur en Recreatie en Bogaers van Verkeer en Waterstaat werden verantwoordelijk gesteld voor het goede verloop.

‘Tot grote opluchting van de organisatoren en de KNWU,’ aldus De Waarheid. En ook Het Limburgsch Dagblad haalde diep adem: ‘Indien deze Amstel Gold Race geen doorgang had kunnen vinden, zou zulks de doodsteek hebben betekend voor grote wedstrijden van stad-tot-stad in Nederland.’

In 2020 is er helaas geen sprake meer van dat de wedstrijd op het laatste nippertje toch nog wordt gereden – zoals in 1966. Waarmee deze klassieker dus voor de eerste keer in de geschiedenis een jaar moet overslaan.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -