NieuwWielrennen

Jan Nolten was de eerste Limburger met een etappezege in de Tour de France

De Limburgse wielrenner Mike Teunissen won de proloog van de Tour de France en is daarmee de eerste Nederlander in het geel in dertig jaar. Jan Nolten was in 1952 de eerste Limburger met een etappezege en maakte de complete provincie gek.

Jan Nolten zorgde er in 1952 voor dat de provincie Limburg volkomen in de ban raakte van de Tour de France – om nog niet te praten over zijn eigen Geleen. Als eerste Limburger won hij een etappe in deze wielerronde, waarmee het dagelijks leven compleet werd verstoord.

“Als het 5 uur wordt,” schreef het Limburgsch Dagblad, “begint de onrust te komen in het overigens rustige Geleen. Op kantoren en bureaux wordt al eens links en rechts naar de uitslag gebeld, in de woningen zitten de mensen aan hun radiotoestel en op straat is een grote belangstelling voor radiowinkels waar een luidspreker buiten hangt en voor de posten waar de krant de uitslag bulletineert. Is deze eenmaal bekend, dan doet hij als een lopend vuurtje de ronde tot onder in de mijn.”

Een comité vol Geleense notabelen bereidde de thuiskomst voor van hun succesvolle plaatsgenoot, wat op 20 juli plaatsvond. Zo’n beetje vanaf de Nederlands-Belgische grens tot aan zijn voordeur stond Nolten handen te schudden. Omhangen met een levensgrote krans nam hij daarna plaats in een open wagen om door duizenden geestdriftig te worden toegejuicht.

Enkele dagen later werd de plaatselijke wielerheld wederom toegesproken, waarbij de sprekers in een roes bleken te leven: “Geleen verwacht dat Jan Nolten, als het niet in 1953 gebeurt zeker in 1954 met de gele trui zal arriveren.”

En nu de Tour zelf!

In deze roes legde Geleen zelfs contact met Parijs om de Tour de France naar die stad te halen. Dat was een bijzonder ambitieuze gedachte, want die wielerronde had toen ons land nog nooit aangedaan. Op 13 oktober 1952 schreef Het Limburgsch Dagblad over deze Geleense ambities: ‘Momenteel worden er ernstige stappen in deze richting ondernomen.’ Uiteindelijk kwam er niets van terecht, maar dat neemt niet weg dat Geleen de eerste Nederlandse stad was, die als etappeplaats voor de Tour de France wilde dienen.

Enkele maanden later, op 4 december 1952, meldde Het Vrije Volk dat Maastricht ook een poging waagde. ‘Men heeft ons in het Maastrichtse stadhuis bevestigd, dat de gemeente inderdaad bereid is f 12.000,- in het garantiefonds te storten.’ Tour-directeur Jacques Goddet zou zelfs al een kijkje hebben genomen, aldus het dagblad. ‘Dit zou er op wijzen, dat Goddet in principe wel iets voor Maastricht voelt.’

De presentatie van de route van 1953 liep desondanks uit op een teleurstelling voor Limburg. ‘De ronde van Frankrijk komt dit jaar wel buitenslands,’ schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘maar alleen in België. Van Nederland is in het geheel geen sprake.’

En zo werd niet Limburg de eerste Nederlandse gastheer van de Tour de France, maar Amsterdam in 1954. Hoe dan ook: Nolten is én blijft de eerste Limburger met een etappezege in deze wielerronde.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.