NieuwWielrennen

Kijk terug naar de Tour-start van 1973 in Scheveningen

Op 30 juni 1973 begon de Tour de France in Scheveningen. Sportgeschiedenis heeft de foto’s verzameld bij verschillende beeldbanken van erfgoedinstellingen.

De eerste keer dat de Tour de France in Nederland begon, was in 1954 in Amsterdam. Precies vijftig jaar geleden was Scheveningen de tweede Nederlandse startplaats.

Er was vooraf veel gedoe over de Zondagswet, die in Frankrijk niet bekend was. In Nederland gold die echter wel, waarbij er geen geluid mocht worden gemaakt in de ochtenduren in de directe omgevingen van religieuze instellingen. En dat gold vooral in de christelijk dorpen, die op de route lagen van de eerste etappe, die vanuit Scheveningen via Rotterdam naar Sint-Niklaas in België voerde.

Beeldbanken

De proloog werd gewonnen door Joop Zoetemelk. De eerste etappe was gesplitst. Willy Teirlinck uit België was de snelste in Rotterdam. De Fransman José Catieau won het deel naar Sint-Niklaas.

Bij de beeldbanken van erfgoedinstellingen worden foto’s bewaard van vijftig jaar geleden. Die staan bij het Nationaal Archief (hier), het Haags Gemeentearchief (hier) en het Stadsarchief Rotterdam (hier). Sportgeschiedenis heeft die gebundeld in een filmpje op deze pagina.

Het politiearchief van deze Tour-start staat ook online: hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.