Wielrennen

Kleurenradio over de Tour-start van 1954

OVT keek terug naar de Tour-start van 1954 in Amsterdam – nu ook op Sportgeschiedenis te horen. Met de kleurenbeelden van die Tour erbij, heb je kleurenradio.

 

Filmbeelden in kleur gemaakt door amateurfilmer Louis van Stolk van de Tour de France in 1953 en 1954. In het eerste fragment de tijdrit en beelden van de Nederlandse renners Wim van Est en Jan Nolten. In deel 2 (Tour 1954) beelden van de tussensprint in Rotterdam tijdens de eerste etappe van Amsterdam naar Antwerpen. De tussensprint vond plaats op de Abraham van Stolkweg, vernoemd naar de grootvader van filmer Louis van Stolk. De premie van 200 gulden was beschikbaar gesteld door Van Stolk zelf.
 

Wielrennen, Tour de France 1954, 1e etappe Amsterdam-Brasschaat- Antwerpen.Het p…
Het peloton van de Tour de France op de Zandvoortselaan tussen Zandvoort en Heemstede tijdens de eerste etappe van 1954. Foto Nationaal Archief

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.