NieuwWielrennen

Het WK Wielrennen van 1959 was op het Circuit van Zandvoort

Het WK wielrennen op de weg van 1959 was op een autocircuit, dat van Zandvoort. Over het aantal bezoekende toeschouwers bestond een enorme verwarring. Dit artikel lees je gratis, maar met een donatie hou je ons werk mogelijk – onderaan deze pagina. 

In 1959 streden zowel de amateurs als de professionals in Zandvoort om de wereldtitel bij het wielrennen op de weg. Dat er op een autocircuit werd gereden, was overigens geen primeur, want dan gebeurde al in 1927 – tijdens de eerste editie voor het WK van profs.

Hieronder de filmbeelden uit Zandvoort:

Dat je deze beelden kunt bekijken, is geen vanzelfsprekendheid, want daar is veel discussie over geweest. De Wielerbond wilde namelijk 100.000 gulden hebben voor de uitzendrechten, maar de nationale tv-zender NTS wilde maar de helft hiervan betalen.

Na ruim een maand ruzie mochten er dan eindelijk opnames worden gemaakt, maar die mochten alleen weer niet rechtstreeks worden uitgezonden. Daar waren veel mensen de dupe van, want in 1959 stonden er toch al meer dan 300.000 tv’s in de Nederlandse huiskamers. Al die kijkers moesten dus even wachten tot de race was gereden om te zien wie de nieuwe wereldkampioen was geworden.

Beide partijen gebruikten (of misbruikten) het te verwachten bezoekersaantal als argument om wél of niet live op tv verslag te doen van het WK. De voorstanders zeiden dat er meer bezoekers zouden komen als ze op tv de beelden zagen. Tegenstanders zeiden dat de mensen dan op de bank bleven zitten.

Door die onduidelijkheid over de uitzendrechten wist de politie niet meer op hoeveel toeschouwers ze konden rekenen: kwamen er nou 50.000 of misschien zelfs wel 200.000? Volgens Polygoon waren het er uiteindelijk 170.000, maar waar die cijfers vandaan werden gehaald… Er waren namelijk maar 52.000 toeschouwers in Zandvoort geweest – dus bijna 120.000 minder dan Polygoon beweerde!

Polygoon had er natuurlijk zelf belang bij dat ze mochten filmen en wellicht is dat de reden geweest waarom ze zo losjes omgingen met de feiten. Hoe dan ook: Polygoon is niet op zijn mooie ogen te vertrouwen.

Hebben we nog een eindbonus voor wie dit verhaal helemaal tot het einde heeft gelezen: filmbeelden uit 1959 in kleur!

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.