NieuwWielrennen

Limburg wilde al in 1953 de Tour de France organiseren

Rotterdam en Den Haag stellen zich samen kandidaat voor de start van de Tour de France van 2024 of 2025. Geleen was in 1953 de eerste stad die probeerde om deze wielerronde binnen te halen. Ook Maastricht zocht contact met Parijs om dat voor elkaar te krijgen.

Het WK wielrennen is al vijf keer in Limburg gehouden, in Valkenburg

Nederland heeft een lange traditie in de Tour de France. De eerste keer dat de ronde buiten Frankrijk begon, was in 1954 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Limburg legde echter twee jaar eerder al contact met Parijs om deze wielerronde naar zich toe te halen, in de roes van de etappezege van Jan Nolten dat jaar, de eerste Limburger ooit. Op 13 oktober 1952 schreef Het Limburgsch Dagblad over de Geleense ambities: ‘Momenteel worden er ernstige stappen in deze richting ondernomen.’ Hiervan kwam uiteindelijk niets terecht.

Enkele maanden later, op 4 december 1952, meldde Het Vrije Volk dat Maastricht ook een poging waagde. ‘Men heeft ons in het Maastrichtse stadhuis bevestigd, dat de gemeente inderdaad bereid is f 12.000,- in het garantiefonds te storten.’ Tour-directeur Jacques Goddet zou zelfs al een kijkje hebben genomen, aldus het dagblad. ‘Dit zou er op wijzen, dat Goddet in principe wel iets voor Maastricht voelt.’

De presentatie van de route van 1953 liep desondanks uit op een teleurstelling voor Limburg. ‘De ronde van Frankrijk komt dit jaar wel buitenslands,’ schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘maar alleen in België. Van Nederland is in het geheel geen sprake.’ Het WK wielrennen op de weg is inmiddels al wel vijf keer in Limburg gehouden, in Valkenburg.

De Tour de France is tot nu toe zes keer van start gegaan in Nederland: in 1954 (Amsterdam), 1973 (Scheveningen), 1978 (Leiden), 1996 (Den Bosch), 2010 (Rotterdam) en 2015 (Utrecht).

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.