NieuwWielrennen

Limburg wilde al in 1953 de Tour de France organiseren

Geleen verdient een plek in de geschiedenisboeken als eerste Nederlandse stad die de Tour de France wilde binnenhalen. Ook Maastricht heeft het geprobeerd.

Nederland heeft een lange traditie in de Tour de France. De eerste keer dat de ronde buiten Frankrijk begon, was in 1954 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Limburg legde echter twee jaar eerder al contact met Parijs om deze wielerronde naar zich toe te halen, in de roes van de etappezege van Jan Nolten dat jaar, de eerste Limburger ooit. Op 13 oktober 1952 schreef Het Limburgsch Dagblad over de Geleense ambities: ‘Momenteel worden er ernstige stappen in deze richting ondernomen.’ Hiervan kwam uiteindelijk niets terecht, maar dat neemt niet weg dat Geleen een plek in de geschiedenisboeken verdient als eerste Nederlandse stad die als etappeplaats voor de Tour de France wilde dienen.

Enkele maanden later, op 4 december 1952, meldde Het Vrije Volk dat Maastricht ook een poging waagde. ‘Men heeft ons in het Maastrichtse stadhuis bevestigd, dat de gemeente inderdaad bereid is f 12.000,- in het garantiefonds te storten.’ Tour-directeur Jacques Goddet zou zelfs al een kijkje hebben genomen, aldus het dagblad. ‘Dit zou er op wijzen, dat Goddet in principe wel iets voor Maastricht voelt.’

De presentatie van de route van 1953 liep desondanks uit op een teleurstelling voor Limburg. ‘De ronde van Frankrijk komt dit jaar wel buitenslands,’ schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘maar alleen in België. Van Nederland is in het geheel geen sprake.’

En zo werd niet Limburg de eerste Nederlandse gastheer van de Tour de France, maar Amsterdam in 1954.

Advertentie

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.