NieuwWielrennen

Monique Knol begon in 1991 met de eerste onafhankelijke vrouwenploeg in het wielrennen

Team Jumbo-Visma start in 2021 een eigen vrouwenwielerploeg met Marianne Vos als kopvrouw. De eerste onafhankelijke wielerploeg voor vrouwen werd in 1991 door Monique Knol opgericht.

Foto via ANP Archief

Op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul won Monique Knol goud bij het wielrennen op de weg, als eerste Nederlandse vrouw ooit. In eigen land was er toen lang niet zo veel belangstelling voor het vrouwenwielrennen als nu.

Het was haar in ieder geval opgevallen dat ze het in aanloop naar Seoul behoorlijk moeilijk had gehad, zo blikte ze in 1991 terug bij het NCRV-programma Sport op 1: “Vóór de Olympische Spelen vond ik dat we soms echt belachelijk werden gemaakt. Maar toen ik die plak haalde, toen sprak ik met veel profwielrenners. En ik vertelde ze ook wat ik ervoor deed. Je komt ze toevallig tegen en dan wordt erover gepraat. En dan merk je echt dat ze je respecteren en dat ze weten waar je mee bezig bent. Het is dus wel veranderd, maar er zijn natuurlijk altijd nog mensen die het niets vinden.”

De hoop van Knol op veranderingen viel al snel tegen. Het maakte haar alleen maar strijdbaarder. “Als zij mij wat hadden geflikt,” zei ze in 2008 in het tv-programma Vinger aan de pols, “nou, je kwam mij drie keer tegen. Vergis je niet. Als je me één keer flikte, dan pakte ik je. En dat was op de fiets ook zo.”

Jamin-ploeg

Ondanks haar roldoorbrekende olympische titel bleef de Nederlandse mentaliteit weerbarstig. Eind 1990 leidde dat tot een breuk met de vrouwenploeg van de KNWU toen ze werd gepasseerd door bondscoach Piet Hoekstra voor de nationale selectie. Knol reageerde met een eigen vrouwenploeg, onafhankelijk van de wielerbond, volkomen nieuw in het internationale wielrennen. “Is weer eens een nieuwe ontwikkeling in het vrouwenfietsen,” vatte ze droog samen.

Deze internationale ploeg bestond uit Monique de Bruin, Els Koolloos, Esther van Verseveld, Nastasja den Ouden, Angela van Smoorenburg en Chantal van Geffen. Vanuit Duitsland kwam Jutta Niehuis, uit België Mele d’Haene, uit de Verenigde Staten Inga Thompson en vanuit Frankrijk Valerie Simmonet en Donny Bonneront. In april 1991 werd Jamin de sponsor.

Zo waren er twéé vrouwenploegen in ons land: de nationale selectie onder aanvoering van Leontien van Moorsel en de commerciële ploeg van Monique Knol. In 1993 trok Jamin zich terug uit deze eerste vrouwenwielerploeg.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.