Wielrennen

Nederland won al in 1953 de Tour de France

Jan Janssen was niet de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France, maar de eerste Nederlandse individuele winnaar. Vijftien jaar daarvoor had Nederland het landenklassement al eens gewonnen.

“Nederland heeft de Tour de France vóór 1968 toch ook al eens gewonnen?”, vroeg mijn VPRO-collega Marnix Koolhaas deze week terloops. Moest even denken, maar inderdaad: in 1953 eindigde de Nederlandse ploeg als eerste in het ploegenklassement. Ons land stond op zijn kop.

Er is een uitgebreide film van deze Tour, die in 1953 in de Nederlandse bioscoop werd vertoond. Sterker: het was de eerste Nederlandse wielerfilm in de geschiedenis.

Het zijn opnames van Polygoon, dat hoopte te kunnen profiteren van de Tour-gekte in Nederland na de eindzege in het landenklassement. Tevergeefs, want in de film werden de Nederlandse rijders niet heel specifiek belicht. Er kwamen weinig bezoekers op af.

Een jaar later ging Polygoon daarom maar wat meer aandacht besteden aan de Nederlandse rijders. Met de start in Amsterdam werd het de filmploeg de eerste dagen niet eens zo heel moeilijk gemaakt.

Terug naar 1953 en de sensationele zege van de Nederlandse ploeg. De renners werden na afloop gehuldigd in het Olympisch Stadion – toentertijd een gewoonte – waarbij maar liefst 40.000 toeschouwers zich de longen uit het lijf schreeuwden.

Zestig jaar later zijn we het weer vergeten en denken we alleen aan Jan Janssen en Joop Zoetemelk als Nederlandse winnaars van de Tour de France. Daarom nog één foto van dat team van 1953:

Bloemencorso in Den Haag met Tour de France ploeg op fiets

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.