NieuwWielrennen

In 1940 werd Parijs-Roubaix pas op het allerlaatst afgelast

De wielerklassieker Parijs – Roubaix is voorlopig uitgesteld, nadat die vorig jaar helemaal was afgelast. Ook in 1940 kwam deze koers in de problemen.

Voor het tweede opeenvolgende jaar zijn de organisatoren van Parijs – Roubaix gedwongen om deze koers te verplaatsen, zo is net duidelijk geworden. Vanwege corona is het niet mogelijk om deze wedstrijd veilig af te handelen.

Gewoon doen

De laatste keer dat deze klassieker twee of meer jaar achtereen geen normale doorgang had, was in de Tweede Wereldoorlog. Begin december 1939 deelde het Franse tijdschrift I’Auto mee dat de volgende editie van Parijs—Roubaix was vastgelegd voor 23 maart 1940, Eerste Paasdag. Korte tijd later werd daaraan toegevoegd dat de route werd omgedraaid van Roubaix naar Parijs. Een week daarna publiceerden de Franse wielersportleiders de complete wedstrijdkalender van 1940 mét de Tour de France. Bordeaux – Parijs was van deze kalender verwijderd.

Frankrijk wil gewoon doen,’ vatte Limburger Koerier deze sportieve ambities samen. ‘In Frankrijk, waar de oorlog toch heel wat meer ontwricht moet hebben dan hier te lande, hebben de organisators van klassieke wedstrijden, in samenwerking met den Franschen Wielerbond een aantal wegwedstrijden vastgesteld. Uiteraard kan men er niet aan denken, de route te laten loopen langs de Oostgrens (daar wordt immers gevochten!). Overwogen wordt thans de étappes voor een gedeelte naar Spaanschen bodem te verleggen.’

Wat er allemaal terecht van zou komen, wist nog niemand, beaamde deze krant. ‘In ieder geval is het te prijzen in de leiding van den Franschen wielerbond, en niet minder in de organisators, dat zij onder de huidige omstandigheden zoo’n voortvarende houding demonstreeren.’ Het moest als voorbeeld dienen voor de Nederlandse wielerwereld, spoorde het blad aan: ‘Moge het hier te lande een aansporing zijn om in Nederland even gewoon te doen!’ Niemand kon toen natuurlijk weten dat ons land vijf maanden later ook bezet zou worden door de Duitsers.

Geruchten

Toch geloofde ook in Frankrijk zelf niet iedereen in een goede afloop. Zo sprak De Tijd op 10 januari 1940 met aan anonieme Franse wielerofficial, die het geplande wielerseizoen van 1940 eens nuchter beschouwde. “Kijk eens, ik geloof er niets van, dat er belangrijke internationale weg- en andere wedstrijden zullen komen. Men vergete niet, dat alle Fransche renners van reputatie gemobiliseerd zijn en practisch niet kunnen trainen.”

En inderdaad lagen veel renners aan het front, waarbij zelfs al het gerucht ging dat Emile Masson op 27 mei 1940 was gesneuveld, nota bene de Belgische winnaar van Parijs – Roubaix in 1939. ‘De Belgische wielersportwereld lijdt hiermee wel een bijzonder zwaar verlies,’ aldus Limburger Koerier. ‘Masson was een van de jongeren waarvan men met recht nog zeer bijzondere dingen verwachten kon.’ Het gerucht klopte gelukkig niet en zo won Masson ná de oorlog nog twee keer het Belgische kampioenschap. Hij overleed in 2011, op 95-jarige leeftijd.

De Franse official had het in januari 1940 wel degelijk goed gezien, want op 4 april werd Roubaix – Parijs definitief geschrapt. En zo ging deze wielerklassieker niet door.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.