Opgenomen in het Museum van Nederland: de Knetemann-fiets en het Elfstedenkruisje
Bij Omroep Max is het tv-programma Het Museum van Nederland gestart. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren buigt zich over de attributen uit de sport. In de eerste aflevering voegde hij twee objecten toe aan de collectie: de fiets van Gerrie Knetemann en het Elfstedenkruisje.
De fiets van Gerrie Knetemann, via Marnix Knetemann
Op deze racefiets won Gerrie Knetemann in de Amstel Gold Race, twee jaar na een zware val in België. Tijdens zijn zeer zware revalidatie werd hij gedumpt door de ploeg van Peter Post, maar dankzij bevriende renners keerde De Kneet toch terug in het peloton.
“En toen kwam de Amstel Gold Race van 1985,” aldus zoon Marnix, die deze fiets heeft aangeboden. “Het was kloteweer. Mijn vader voelde zich niet erg goed, maar startte wel. Zo kreeg hij in ieder geval de startpremie voor ons gezin.” Niemand had gerekend op een zege.
Marnix Knetemann was toen acht jaar oud. “Wij waren bij opa en oma en hebben het allemaal live op de tv gezien. Het was allemaal erg emotioneel, dat weet ik nog. Mijn vader was voor zo’n zestig procent invalide en dan zo terugkomen. Het was ook een statement naar de ploeg, die hem had gedumpt.”
De reden voor Knetemann om deze fiets aan te bieden aan het Museum van Nederland is de achterliggende boodschap. “Wat ik ervan heb geleerd, is dat de geest sterker is dan het lichaam. Wat mijn vader ons heeft bijgebracht: doorvechten tot je over de streep bent. Niet tot vlak voor, maar eroverheen.”
Het Elfstedenkruisje, via Lodewijk Zwierstra
Lodewijk Zwierstra heeft sinds 1954 vijf keer de Elfstedentocht geschaatst, maar hij heeft nog maar één Elfstedenkruisje over. De andere zijn gestolen uit het huis van zijn dochter, aan wie hij die vier kruisjes had geschonken om ze in de familie te houden. Er worden geen duplicaten verstrekt door de Elfstedenorganisatie, die overigens daarna wel een certificaat heeft gemaakt met het bewijs dat Zwiersta vijf tochten heeft voltooid.
Zwiersta vindt het vanzelfsprekend dat de Elfstedentocht zichtbaar is in het Museum van Nederland, als uniek sportevenement. En daarin heeft hij volkomen gelijk.
Beide objecten zijn opgenomen in de categorie ‘Nederland in beweging’. Vanaf volgende maand wordt het Museum van Nederland geopend voor publiek in de Kunsthal in Rotterdam.