Wielrennen

Sportherdenking over wielrennen in de Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion de jaarlijkse Sportherdenking.

Tijdens Dodenherdenking op 4 mei staat ook de Nederlandse sportwereld traditioneel stil bij de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt bij het Olympisch Stadion met zowel een inhoudelijke bijeenkomst als een Sportherdenking bij het beeld van Prometheus. De aandacht dit jaar gaat naar de wielersport in oorlogstijd. Aanleiding hiervoor is de Tour-start in Utrecht dit jaar.

Om 11 uur start op Olympisch Stadion 2 een inhoudelijke bijeenkomst over wielrennen in de Tweede Wereldoorlog. De toegang hiervoor is vrij. Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren praten daar met betrokkenen en deskundigen, ondersteund door onbekende filmbeelden en foto’s. Zij ontvangen daar enkele gasten:

  • Jan Derksen jr. Hij vertelt over zijn vader Jan Derksen sr., wereldkampioen in 1939, 1946 en 1957. Tijdens de oorlogsjaren gingen de wedstrijden gewoon door. Speciaal voor deze gelegenheid worden persoonlijke bezittingen getoond van Derksen uit de Tweede Wereldoorlog: medailles, shirts en foto’s. Derksen jr. vertelt welke rol de oorlogsjaren in het leven van zijn vader hebben gespeeld.
  • Jan Pronk. In 1951 wereldkampioen. Reed in 1936 al tegen Jan Derksen.
  • Piet van Heusden. In 1952 was hij wereldkampioen op de baan, maar tijdens de oorlogsjaren zat hij nog als jonge toeschouwer in het Olympisch Stadion van de baanwedstrijden. Daar keek hij onder meer naar Jan Derksen.
  • Rini Wagtmans. Veel wielrenners uit de grensgebieden waren smokkelaar, ook tijdens de oorlogsjaren. Rini Wagtmans vertelt hoe dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in St. Willibrord ging.
  • Simon Meijn. Lid van het hoofdbestuur van de KNWU.

 

Gala-avond Tour de France Stadion Amsterdam, hulde Jan Derksen
Huldiging Jan Derksen tijdens een gala voorafgaand aan de Tour-start van 1954 in Amsterdam
Vanaf 12.30 uur is de Sportherdenking bij het beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion. Sprekers zijn André Bolhuis van NOC*NSF, Eric van der Burg van de stad Amsterdam en Paul Slettenhaar van stadsdeel Zuid.

De kransleggers zijn onder meer Daphne Koster en Edwin van der Sar namens Ajax, Simon Meijn en André Bolhuis namens de Nederlandse sport en Eric van der Burg en Paul Slettenhaar namens de stad Amsterdam. Gezamenlijk leggen zij vijf kransen in de vorm van de olympische ringen.

Beide evenementen zijn openbaar.

De organisatie is in handen van het Comité Sportherdenking 4 mei: Jan-Coen Hellendoorn (voorzitter), Julius Egan (Sportraad Amsterdam), Simone Freling (directeur Ajax Foundation), Hans Lubberding (directeur Olympisch Stadion) en Jurryt van de Vooren (sporthistoricus).

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.