NieuwWielrennen

Kijk terug naar baanrenner Jan Derksen in 1940

Het is vandaag de tiende sterfdag van Jan Derksen, één van de beste Nederlandse baanrenners ooit. In de herfst van 1940 deed hij mee aan wielerwedstrijden op de hometrainer. We hebben de beelden. 

Op 22 mei 2011 overleed baanrenner Jan Derksen, drievoudig wereldkampioen. In oktober 1940 deed hij mee aan speciale wedstrijden op de hometrainer, samen met Arie van Vliet en Jef van de Vijver, eveneens wereldkampioen. Daar is nog filmbeeld van bij Beeld & Geluid.

Deze wedstrijden waren kort na de Duitse inval toen het internationale wielrennen tijdelijk tot stilstand was gekomen. Tot dat moment zaten ze werkloos thuis en moesten ze iets anders verzinnen om in beweging te blijven.

De sporters deden daarom graag mee aan wedstrijden op de hometrainer in Den Haag vanaf 11 oktober 1940, die in totaal een week duurden. Voordat Derksen, Van Vliet en Van de Vijver begonnen, werden ze eerst feestelijk door de stad gereden – te zien in de film.

De hometrainerwedstrijden werden een overdonderend succes, waarna het drietal besloot om er een nationale tour van te maken langs bioscopen en theater. Van 25 oktober tot en met 3 november reed het drietal in Leiden; een maand later waren ze in Maastricht. Elders in het land kwamen ook andere baanrenners zo in actie.

Ruim tachtig jaar geleden zorgde die hometrainer in ieder geval voor veel plezier. En, óók belangrijk, voor inkomsten voor de beroepsrenners in die moeilijke oorlogsmaanden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.