NieuwWielrennen

Vaticaanstad organiseerde al in 1905 wielerwedstrijden

Rien Schuurhuis is er niet in geslaagd om namens Vaticaanstad het WK wielrennen te voltooien. De kerkstaat organiseerde al in 1905 de eerste wielerwedstrijden. Het wordt dus wel eens tijd voor een wereldkampioenschap in Vaticaanstad.

Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek, uit de collectie van het Rijksmuseum via Europeana

De sportgeschiedenis van Vaticaanstad begint op 6 oktober 1905 met de opening van een toernooi, dat dagenlang duurde. Ruim 500 deelnemers van veertig verschillende clubs kwamen in actie op verschillende onderdelen, ook bij het wielrennen. Paus Pius X sprak ze persoonlijk toe. “Ik bewonder en zegen van gansher harte uwe uitspanningen en uwe spelen, de gymnastiekuitvoeringen, het cyclisme, het alpinisme, de roei- en wandelsport en de schermoefeningen, waarin gij u onderscheidt.”

In de jaren daarna werden er meer grote sportevenementen in Vaticaanstad georganiseerd. In 1908 waren er meer dan 2000 deelnemers op de Katholieke Atletische Spelen op het Belvederehof, net zoveel als bij de Olympische Spelen in Londen in datzelfde jaar! Speciaal hiervoor was een tijdelijk stadion gebouwd met een atletiekbaan, gymnastiektoestellen en een tribune. Het hoogtepunt was een voetbalwedstrijd tussen Ierland en Italië, als vanzelfsprekend met alleen katholieke spelers.

Na het lidmaatschap van de UCI heeft het Vaticaanstad trouwens ook nog de ambitie om mee te lopen met een olympische openingsceremonie. Ook dat is minder gek dan het klinkt, want in 1905 bracht Pierre de Coubertin als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité een bezoek aan de paus.

Misschien wordt het nu eens tijd dat Vaticaanstad zelf het WK wielrennen organiseert.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.