Wielrennen

Voetbalbond zocht Nederlandse deelnemers voor eerste Tour de France

Het Sportblad meldde in 1903 dat in Frankrijk ‘een reuzen weg-wedstrijd’ werd voorbereid: Le Tour de France.

De eerste Tour de France is van 1903. De oudste gevonden vermelding in de Nederlandse pers van deze wielerronde is van 23 januari 1903 in Het Sportblad, nota bene het officiële orgaan van de Nederlandse Voetbal(!)bond: ‘Het Fransche sportdagblad l’Auto, ex-Auto-Velo, kondigt thans een reuzen weg-wedstrijd aan, genaamd: Le Tour de France (de toer door Frankrijk), een weg-wedstrijd, verdeeld in zes ritten.’

Een half jaar voordat deze nieuwe wedstrijd begon, hoopte het blad op Nederlandse deelnemers: ‘Wie van onze Hollandsche renners gaat daar eens een kansje wagen? Wij voor ons zijn bereid verdere inlichtingen te verschaffen.’

Het zou er niet van komen, want pas in 1936 deden de eerste Nederlanders mee. Toch opmerkelijk dat er in 1903 wel een poging is gewaagd om rijders uit ons land naar Frankrijk te sturen. En dat nog wel in het huisorgaan van de Voetbalbond.

Automobieltour

Misschien was er weinig belangstelling, omdat sommige mensen in die tijd nog dachten dat de Tour de France een wedstrijd voor auto’s was. Het Algemeen Handelsblad schreef namelijk op 6 februari 1903 over ‘een Fransche Automobieltour’ van zes etappes.

Wellicht was de krant in de war geraakt, omdat de organisatie in handen was van het tijdschrift L’Auto. Jammer dat de eindredacteuren niet even gebeld hadden met de Voetbalbond, want dan hadden ze beter geweten.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.