NieuwWielrennen

Volgens de bisschop van Cremona is de fiets uitgevonden door een katholiek

De Nederlandse wielrenner Rien Schuurhuis vertegenwoordigt Vaticaanstad op het wereldkampioenschap. Volgens een Italiaanse bisschop werd de fiets zelfs uitgevonden door een katholiek.  

Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek, uit de collectie van het Rijksmuseum via Europeana

Eind negentiende eeuw was de fiets enorm in opkomst, ook in Italië. In 1894 werden daarom de eerste geestelijken gesignaleerd, die zich per rijwiel verplaatsten. ‘Eenige geloovigen hadden zich bezwaard gevoeld, dat eenige pastoors ten platten lande zich van rijwielen voorzagen’ aldus De Groene Amsterdammer op 19 augustus 1894. Zo werd het nieuwe vervoersmiddel een discussiepunt in Vaticaanstad. ‘De quaestie is hooger op gekomen tot voor den Paus.’

Daarop werd besloten ‘dat in het wielrijden der priesters niets beripselijks was, omdat het snelle vervoer gewoonlijk aan de zielsverzorging ten nutte kwam.’

De bisschop van Cremona ging zelfs nog een stap verder. Hij beweerde dat de abt Pianton, de overste van een abdij, in 1845 het rijwiel had uitgevonden, ‘en zich er zegenrijk van bediend heeft.’

Buiten katholieke kringen is dat volkomen onbekend, maar mede door die informatie werd het de katholieken toegestaan zich per fiets te verplaatsen.

Eerste wedstrijd

Zo begint de sportgeschiedenis van Vaticaanstad op 6 oktober 1905 met de opening van een toernooi, dat dagenlang duurde. Ruim 500 deelnemers van veertig verschillende clubs kwamen in actie op verschillende onderdelen, ook bij het wielrennen. Paus Pius X sprak ze persoonlijk toe. “Ik bewonder en zegen van ganser harte uwe uitspanningen en uwe spelen, de gymnastiekuitvoeringen, het cyclisme, het alpinisme, de roei- en wandelsport en de schermoefeningen, waarin gij u onderscheidt.”

In de jaren daarna werden er meer grote sportevenementen in Vaticaanstad georganiseerd. In 1908 waren er meer dan 2000 deelnemers op de Katholieke Atletische Spelen op het Belvederehof, net zoveel als bij de Olympische Spelen in Londen in datzelfde jaar! Speciaal hiervoor was een tijdelijk stadion gebouwd met een atletiekbaan, gymnastiektoestellen en een tribune. Het hoogtepunt was een voetbalwedstrijd tussen Ierland en Italië, als vanzelfsprekend met alleen katholieke spelers.

Misschien wordt het eens tijd dat Vaticaanstad zélf het WK wielrennen organiseert. Dan mag de Katholieke Kerk ook meteen het definitieve bewijs leveren dat een geestelijke de eerste fiets heeft ontworpen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.