Wielrennen

Wielrenner Mathieu Cordang versloeg de trein naar Roermond

Eind negentiende eeuw was Mathieu Cordang één van de beste wielrenners van ons land. Deze opmerkelijke renner uit Limburg had opvallende stunts, zoals een wedstrijd tegen de trein op 12 februari 1896.

Op 16 februari 1896 schreef de Nieuwe Tilburgsche Courant het artikel Fiets contra spoortrein: ‘Jongstleden Zaterdag heeft onze bekende sportman de heer Max Cordang van Maastricht, eene weddenschap gewonnen, die zijn goeden roep als wielrijder zeker nog buitengewoon verhoogt. Hij had namelijk gewed, dat hij tegelijk met den spoortrein, die te 9,21 ‘s morgens van Maastricht vertrekt, per fiets naar Roermond zoude rijden en voor dien trein aldaar zoude aankomen.

De heer Cordang vertrok zeven minuten vóór den trein en arriveerde te station Roermond dertien minuten vóór aankomst zijner partiners, die eerst te 10,35 aankwamen. Op het perron werden de heeren door den heer Cordang afgewacht.

 

De afstand Maastricht —Roermond, 49 K.M , is dus door hem afgelegd in één uur en acht minuten, en dat op eene zeer slechte machine. Hij bereed nl. eene baanmachine, die allerminst geschikt is voor den langen weg.’

Omgerekend had Cordang met een gemiddelde van 48 kilometer en 197 meter per uur gereden – en dat op een ongeschikte fiets!

Deze stunt haalde de nationale kranten en werd zelfs nog aangehaald in zijn overlijdensbericht. ‘Beroemd is ook de weddenschap welke Cordamg eens won toen hij Roermond— Maastricht in een uur en drie kwartier deed en daardoor sneller bleek dan de trein,’ aldus de Limburger Koerier van 27 maart 1942.

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.