NieuwWielrennen

Wim van Est won in 1953 als eerste Nederlander de Ronde van Vlaanderen

Wim van Est was in 1953 de eerste Nederlander, die de Ronde van Vlaanderen won. Deze wielerklassieker bestond toen al veertig jaar.

De eerste editie van de Ronde van Vlaanderen was in 1913 en werd gewonnen door de Belg Paul Deman. Tot en met 1948 was er alleen in 1923 géén winnaar uit het gastland. De Zwitser Heiri Suter eindigde toen als eerste en presteerde het in dat jaar ook om Parijs – Roubaix te winnen.

Het Nederlandse wielrennen op de weg stelde in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog niets voor, omdat die sport bij wet was verboden. Alleen bij hoge uitzondering werd er een koers toegestaan, waardoor het nagenoeg onmogelijk werd om in ons land wielerwedstrijden op de openbare weg te organiseren. En zo bouwt een land geen traditie op in deze sport en levert het al helemaal geen potentiële winnaars voor de Ronde van Vlaanderen.

Onze Wim

Wim van Est was daarom pas in 1953 de eerste Nederlander, die deze Ronde won. Niet dat dit in een krant als De Leeuwarder Courant tot enorme vreugde leidde. In een kort stukje van ongeveer 200 woorden stond onder meer dat Van Est de eindspurt honderd meter voor de finish besliste. Het was nog spannend geweest onderweg voor de Nederlander en zijn Belgische concurrent Keteleer: ‘Een gesloten spoorwegovergang bij Wichelen deed hen 45 seconden verliezen, maar de achtervolgers waren toen nog niet in zicht.’

Van Est was zo niet alleen de eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen, want twee jaar eerder was hij ook al de eerste Nederlander geweest met de gele trui in de Tour de France. En dan was hij in 1953 ook al de eerste die in de Ronde van Italië een etappe won én de roze trui een dag droeg. Bijna in zijn eentje haalde hij zo voor Nederland een halve eeuw wielergeschiedenis in.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.